account no notifications friends cow no favorites no search results no appointments no giftcards delete arrow right send calendar

De Traagheid

De Traagheid

Krommewalstraat 6 in Tielt is een plek vol geschiedenis. Duitse soldaten zochten er verstrooiing bij stomme films. Koppeltjes vonden elkaar in disco De Pendel, en te midden van grootse theaterdecors vloeide Tielts bier uit de tap. Maar na jarenlang verval zonk de eerste Tieltse cinema weg in stille herinnering achter de gevel van twee oude scheefzakkende huisjes.

Gilberte Watté zocht in 2013 een plek om een bloemenwinkeltje te beginnen. Toen ze de oude cinema ontdekte, namen haar plannen andere proporties aan. Ze besloot het hele pand nieuw leven in te blazen en er naast de bloemen ook haar andere passies te delen. En zo hangt in 2017 het cinemascherm weer te schitteren. De oude voorgevel doet dromen van Parijs en de deuren ontsluiten een wereld van bloemen en boeken, een plek van ontdekkingen, schoonheid en rust.

Hier in De Traagheid verweven Gilberte en haar team nieuwe verhalen met oude. Met bloemen, boeken, kunst, spijs en drank componeren zij één organisch geheel waar elke bezoeker op zijn eigen manier tot stilstand komt.

De Traagheid biedt schoonheid zonder hoogdravend te zijn. Een bijzonder boek of een fijn boeket om mee te nemen. Een foto aan de muur. Bloemen op tafel. Elke maand een voorstelling om over je heen te laten stromen. Een bijpassende culinaire belevenis.

Er staat iets, er hangt iets. Er speelt of beweegt iets. De bezoeker pauzeert of loopt langs.

Wanneer je ook binnenkomt, hoe lang of kort je er ook verblijft, De Traagheid zal je verwonderen. Welkom voor een avondje food sharing, een businesslunch, een kop koffie in de tuin of een lange leessessie bij een goed glas wijn. Laat je meevoeren, en pas je vooral niet aan…


In deze razende tijden hebben we allemaal nood aan een vluchtheuvel. Waar we op adem kunnen komen en onze versnipperde aandacht weer kunnen verzamelen. Om ons te concentreren op wat zoveel belangrijker is dan de waan van de dag. Traagheid is voor mij levensnoodzakelijk. Als ik schrijf laat ik de minuten uren duren, als ik fotografeer zet ik de tijd stil. Alleen op dat soort momenten kan ik het gevoel krijgen verbonden te zijn met de wereld waarin ik leef.

Peter Terrin, peter van De Traagheid

Traagheid start waar snelheid een halt toegeroepen wordt. Traagheid impliceert een rustiger tempo,een ritme waarbij de mens even stil kan staan. Een manier van denken, misschien zelfs overleven, ineen tijd waarin we voortdurend rennen, want dat is ons leven, toch? Traagheid kan betekenen: evende tijd stoppen. Even alle besef van uren en minuten opschorten en jezelf overleveren aan een anderritme, misschien zelfs, in het beste geval, het zoete niksen.Wie verder denkt, komt nog bij mooiere dingen uit. Traagheid impliceert durf. Want wie holt, heeftnauwelijks tijd om na te denken. Wie trager leeft, krijgt de kans om de kleine dingen in grootsegebaren te zien, om te ontdekken hoe schoon die druppel op de vloer is, of die bloem die net haarblaadjes verliest. Traagheid is ook een gevoel van verliezen, van onmacht. Van weten: ik moet niethollen, waarom doe ik het dan voortdurend? Een besef van zwakte en van kracht dus. Kracht, omdatde stilte zoveel luider kan klinken dan duizend holle woorden. Zwakte, omdat je als mens weet: zelfsaan traagheid komt altijd weer een einde.

Veerle Windels, meter van De Traagheid
Stel een vraag
koop cadeaubon
Beoordelingen

9.4

Gemiddelde score

  • 9.7/10   Kwaliteit
  • 9.4/10   Service
  • 9/10   Prijs/kwaliteit
De volgende beoordelingen zijn een selectie van de zaak.

F. uit aalter

benadert de perfectie, super wijntjes, zeer vriendelijke bediening!!!

do 17 september 2020

Filip Bogaert

Fantastisch kader!!! Vriendelijke bediening! Topkeuken

za 22 augustus 2020

Filip Bogaert

Superteam superkeuken

za 01 augustus 2020

D.

Smaakvol en verfijnd. Een aanrader!

wo 29 juli 2020