account no notifications friends cow no favorites no search results no appointments no giftcards delete arrow right send calendar

Het Pomphuis

Het Pomphuis

Het ontstaan van restaurant Het Pomphuis in Antwerpen

De bouwwerken van Het Pomphuis zijn gestart in 1918 en zijn volbracht in 1920. De 3 reusachtige gietijzeren installaties van Het Pomphuis, in zijn tijd een van de grootste van Europa, pompten het naast gelegen droogdok n°7 leeg zodat een schip onderhouden, geladen en gelost kon worden. De rederij "Red Star Line" maakte er regelmatig gebruik van.

Vaste klant in die dagen was het schip "Belgenland", dat een lijndienst onderhield tussen Antwerpen en New York. De sfeer van dat schip en de luxe van het art-nouveautijdperk is ook terug te vinden.

De centrifugale pompen presteerden het om in een tijd van 2 uur het droogdok leeg te pompen. Sinds 1982 is Het Pomphuis buiten dienst gesteld.

Het droogdok n°7 is intussen verdwenen om een verbreding van het Albertkanaal mogelijk te maken.
In 1996 wilde men het gebouw zelfs afbreken maar monumentenzorg heeft dit tegengehouden en beschouwd als monument.
De bouwstijl is eclectisch met art-nouveau kenmerken. Binnen bevindt zich één grote ruimte met een indrukwekkende 7 meter diepe put.De trappen tegen de binnenwanden van de hal leiden naar metalen galerijen met sierlijke ijzeren borstweringen en dit op 2 niveaus. Prachtig zijn de hoge rondboogvensters met de nog steeds originele metalen roedenverdeling.

Om dit monument niet over te laten aan de tand des tijds werd door het havenbedrijf toelating gegeven om er een nieuwe bestemming voor te zoeken.
Na meerdere voorstellen is er uiteindelijk gekozen om te verbouwen tot een indrukwekkend restaurant & bar, waarvan de werkzaamheden voltooid waren op 25 mei 2002.
Na een spectaculaire opening werd het vrij snel duidelijk dat Antwerpen er een nieuwe parel bij gekregen heeft.

Bar & Lounge

Hier kan U de ganse dag terecht voor een drankje, pre dinner en after dinner drinks.

Restaurant

Het restaurant biedt plaats aan 160 personen en is voorzien van verschillende zone’s en diverse tafelafmetingen om U en uw gezelschap te ontvangen.

Mezzanine

Op deze tussenverdieping kunnen minimum 12 en maximum 22 personen plaatsnemen aan een ovale tafel. Hier ervaart U de sfeer en ambiance van het restaurant en tegelijk heeft U enige privacy. U dient de mezzanine wel steeds op voorhand te reserveren.

Terras

Bij mooi weer kan U genieten van een mooi zicht op de Antwerpse haven en voorbijvarende schepen. Het terras is ook opgedeeld in een lounge- en restaurantzone.

Parking

Aan beide zijdes van Het Pomphuis is er een gratis parking voorzien.

Stel een vraag
koop cadeaubon
Beoordelingen

9.2

Gemiddelde score

  • 9.3/10   Kwaliteit
  • 9.4/10   Service
  • 8.7/10   Prijs/kwaliteit
De volgende beoordelingen zijn een selectie van de zaak.

Nancy Maes

Een echte aanrader. Het eten was super lekker. Bovendien is alles mooi en handig verpakt., de opwarminstructies zitten erbij.. Complimenten aan de chef en de mensen achter dit iniatief.

za 13 februari 2021

M.

Alleen spijtig dat 10 min opwarmen in een voorverwarmde oven niet warm genoeg bleek te zijn,zeker niet als je de 2 hoofdgerechten samen op tafel deed om te sharen. De rest was perfect.

za 13 februari 2021

Jonathan Dierckx

Beste Pomphuis, we hadden voor 2 personen de valentijnbox besteld, puur afgaand op de menu. Voordien hadden we uiteraard al wel over Het Pomphuis gehoord, maar we waren nog niet komen genieten. Hoewel we regelmatig op goed niveau gaan / gingen uiteten, wist ieder bordje ons te verrassen. Van texturen tot smaken wist alles ons te bekoren, tot zelfs het dessert toe (waar ik persoonlijk meestal het minst naar uitkijk). Ook belangrijk: het eigen effort was nog minimaal. Soms heb je bij dergelijke formules nog zelf wel wat werk, maar dat was dus bij de valentijnbox ook prima geregeld. We zijn enorme fan geworden! Mvg Jonathan Dierckx

za 13 februari 2021

D. uit MERKSEM

Heerlijke gerechten, eenvoudig klaar te bereiden dankzij de duidelijke bijlage. Wij hebben in elk geval genoten van onze "at home" Valentijn🥰

za 13 februari 2021