accountchevron downchevron leftpersonsno notificationsfriendscowno favoritesno search resultsno appointmentsno giftcardsdeletearrow rightsendcalendar

Het Pomphuis

Contact

Social media

Het ontstaan van restaurant Het Pomphuis in Antwerpen

De bouwwerken van Het Pomphuis zijn gestart in 1918 en zijn volbracht in 1920. De 3 reusachtige gietijzeren installaties van Het Pomphuis, in zijn tijd een van de grootste van Europa, pompten het naast gelegen droogdok n°7 leeg zodat een schip onderhouden, geladen en gelost kon worden. De rederij "Red Star Line" maakte er regelmatig gebruik van.

Vaste klant in die dagen was het schip "Belgenland", dat een lijndienst onderhield tussen Antwerpen en New York. De sfeer van dat schip en de luxe van het art-nouveautijdperk is ook terug te vinden.

De centrifugale pompen presteerden het om in een tijd van 2 uur het droogdok leeg te pompen. Sinds 1982 is Het Pomphuis buiten dienst gesteld.

Het droogdok n°7 is intussen verdwenen om een verbreding van het Albertkanaal mogelijk te maken.
In 1996 wilde men het gebouw zelfs afbreken maar monumentenzorg heeft dit tegengehouden en beschouwd als monument.
De bouwstijl is eclectisch met art-nouveau kenmerken. Binnen bevindt zich één grote ruimte met een indrukwekkende 7 meter diepe put.De trappen tegen de binnenwanden van de hal leiden naar metalen galerijen met sierlijke ijzeren borstweringen en dit op 2 niveaus. Prachtig zijn de hoge rondboogvensters met de nog steeds originele metalen roedenverdeling.

Om dit monument niet over te laten aan de tand des tijds werd door het havenbedrijf toelating gegeven om er een nieuwe bestemming voor te zoeken.
Na meerdere voorstellen is er uiteindelijk gekozen om te verbouwen tot een indrukwekkend restaurant & bar, waarvan de werkzaamheden voltooid waren op 25 mei 2002.
Na een spectaculaire opening werd het vrij snel duidelijk dat Antwerpen er een nieuwe parel bij gekregen heeft.

Bar & Lounge

Hier kan U de ganse dag terecht voor een drankje, pre dinner en after dinner drinks.

Restaurant

Het restaurant biedt plaats aan 160 personen en is voorzien van verschillende zone’s en diverse tafelafmetingen om U en uw gezelschap te ontvangen.

Mezzanine

Op deze tussenverdieping kunnen minimum 12 en maximum 22 personen plaatsnemen aan een ovale tafel. Hier ervaart U de sfeer en ambiance van het restaurant en tegelijk heeft U enige privacy. U dient de mezzanine wel steeds op voorhand te reserveren.

Terras

Bij mooi weer kan U genieten van een mooi zicht op de Antwerpse haven en voorbijvarende schepen. Het terras is ook opgedeeld in een lounge- en restaurantzone.

Parking

Aan beide zijdes van Het Pomphuis is er een gratis parking voorzien.

  • Gault&Millau
  • Terrassen
Koop cadeaubon
Beoordelingen

9.1

Gemiddelde score

  • 9.4/10Kwaliteit
  • 9.4/10Service
  • 8.6/10Prijs/kwaliteit
De volgende beoordelingen zijn een selectie van de zaak.

Chantale De zutter

Zeer goed. Een vlotte service en vlug. Een goed draaiende machine.

za 28 januari 2023

Solange Coussement

Ons derde bezoek hier en het blijft een belevenis in overtreffende trap om hier te komen. Ontvangst, sfeer, service en kwaliteit van het eten zijn gewoon top ! Ik woon al 20 jaar in het buitenland maar als we naar Antwerpen komen is dit restaurant een must ! Een aanrader !

za 28 januari 2023

Pascale Verhelst

Super lekker gegeten in een mooie zaak

za 28 januari 2023

July Gauwloos

Een smaak explosie, super verse ingrediënten, onberispelijk bediening, uniek kader. Prijs kwaliteit zeker de moeite. Een van onze favoriete Antwerpse plekjes!

vr 27 januari 2023